[ginger_reset_cookie class="" text="" redirect_url=""]

Utazz szabadon!

Tippek, trükkök, praktikák. Hogy a lehető legkönnyedebb maradj

.

Sok helyen olvasni különböző tanácsokat, tippeket. Ezek olykor eltérőek, mert mindenkinek más szempontjai vannak, mások az érzékeny pontjai és mások a vágyai. Nekem is van egy fontossági lista, ami hamar kialakult és nem is változott sokat később sem, tehát elég esszenciálisnak mondhatom.

Az én szempontjaim leginkább a hatékony működést, a könnyedebb mozgást és a nagyobb szabadságérzet megélését támogatják.

Ebben a posztban összeszedtem azokat az általam fontosnak tartott működési elveket, amik remélem Neked is segíteni fognak. Mikre figyelj, mit vigyél, mit ne vigyél, hogyan spórolj.

1. Minden okmányodról csinálj fénymásolatot, fényképet és Drive mentést

Fénymásolatot külön-külön lapra. Ne egy lapra az összeset. Ha valahol nem fontos az eredeti dokumentum, akkor már alapból a másolatot add oda. Sok régió van ahol például a jármű bérlés kritériuma, hogy az útleveledet megtartják zálogba kaució helyett. Viszont azzal kéne majd szállást is foglalnod és meglepő, de sok helyen nincs fénymásoló. 🙂

“Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Ments mindent Drive-ba és a telefon saját memóriájába is, mert nem mindenhol lesz internet. A felhős biztonsági mentés akkor fontos ha tényleg bekövetkezett a baj: bárhonnan eléred. A telefonban elmentett irataid viszont gyakran lesznek használva.

Ezen kívül az összes repülőjegy,  busz-, hajójegy, minden ami az utazáshoz kell, legyen meg a telefonodon is, ne csak kinyomtatva! Plusz csinálj minden jegyen lévő QR-, és vonalkódról nagyfelbontású, tejles kijezős screenshotot is. Néhol nehezen olvassák a scannerek a kijelzőről a kódokat. Néhol pedig sehogy.

Ezek a biztonsági intézkedések talán túlbiztosítottnak tűnhetnek, és azok is. Én azért szeretem így, mert ha csak ,,egy síkon létezek” akkor meglepetés érhet, és ha intézkedni kell az vegyes élményeket ad :). Az esetek kétharmadában a telefonnal simán végigmegyek mindenen. 

Európán belül, és sima repülős utazásoknál egyszerűbb a dolog. Ázsiai hosszabb utaknál, pláne ha hajó vagy buszos út is van az útvonalban, akkor már érdemesebb több lábon lenni.

2. Vigyél magaddal (egy) pót telefont!

Ez két okból fontos. 

Az egyik, hogyha EU zónán kívülre mész, akkor olyan magas roaming díjakkal kell számolnod, hogy jobban megéri venni egy másik SIM kártyát abban az országban ahol épp vagy. Ha nem akarod bántani a telefonodon lévő szoftverkörnyezetet egy idegen SIM kártyával, akkor nagyon jól jön a másik (kártyafüggetlen) telefon amit a kezébe adhatsz az ügyintézőnek, aki kvázi átprogramozza a telefonodat egy másik régiós szolgáltatásra. A dual simes telefonok nagyrésze sem tud működni roaming és nem roaming üzemmódban egyszerre. Ez lehetőleg ne ott derüljön ki.

A másik fontos ok pedig úgy hangzik, mintha édesanyánk mondaná: Bármi történhet! Elejted, odaütöd, vízbe esik vagy elázol az esőben, kint felejted a napon és megég, ellopja egy majom, és még sorolhatnám. De akár Te is kiegészíthetnéd olyan szituációkkal amit nem hittél volna el míg meg nem történt. Pedig elvileg úgysem történik semmi gáz, mert tudunk figyelni. Fontos hogy a pót telefon sose legyen nálad. Hagyd a táskád mélyén a szálláson.

Kell a telefon mert kell a térkép, az információk, a booking appok, a hajó és repjegy, stb. tehát a kapcsolat a világgal.

 

Nekem már sikerült eljátszanom hogy egyszerre hagytam el mindkét telefonomat egy kajakozás alkalmával. 5 nap plusz hazautazás ázsiából 4 átszállással 2 nap alatt. Telefon nélkül. Egyáltalán nem okozott gondot, sőt élveztem is hogy olyan mint gyerekkoromban:  ,,csak én vagyok’’ és szabad a kezem, nincs fotózás és üzenés kényszer. De ehhez kell egy betegesen pozitív idegrendszer 🙂 Nem ajánlom mindenkinek. Nyilván jobb a biztonság.

3. Rendszerezve pakolj

Ez egy egészen triviális pont, de ha véletlenül nem gondoltál rá, akkor nagyon fontos hogy ide bekerült! 

Tök jó ha indulás előtt mindent szépen be tudsz hajtogatni a táskádba. Jól néz ki és minden szépen elfér. Viszont később ahogy felváltva van szükséged a dolgaidra, ,,mindig a legalsó kell’’, egy nap után majdnem teljes káosz lesz a táskádban. Ezért muszály legalább nagyjából, kategóriánként rendszerezned. Alsóneműk, ruhák, kábelek, tisztálkodási szerek, mosatlan ruhák. Kell pár kisebb táska a táskádon belül. Nem túl felemelő érzés zacskókat tömködni meg cibálni, keresni melyikben mi van, pont amikor sietnél. És bízni benne hogy nem az szakad szét amelyikben mondjuk a tusfürdőd van.

Magabiztos érzés ha mindennek megvan a helye és azonnal átlátod. Az elvesztésre is kevesebb az esély, mert ránézésre érzed hogy valami nincs a helyén.

Mit NE vigyél?

Erről is érdemes beszélni, mert ha hosszabb-messzibb útra készülünk, alap reflex hogy legszívesebben magunkkal vinnénk a fél lakást, hogy minden helyzetre fel legyünk készülve. De ezzel szintén szükségtelen terhet vennénk a nyakunkba.

 

1. Sok hosszú kábelt

Amit csak lehet, minimalizálj! Ha sok eszközöd van és sok kábelt kell vinned a töltésükhöz, rengeteg helyet veszítesz a táskádban és még kényelmetlen is. Vigyél minnél rövidebb kábeleket, két fontos okból: 

Az egyik, hogy a hosszú kábeleken nagyobb az energia veszteség, tehát lassabban töltődnek az eszközök (ha nem hiszed, próbáld ki). 

A másik, hogy sok helyet foglal a táskádban a több méter összetekert kábel. Ha van 4 db USB kábeled, amik szabvány 75 centisek, akkor minimum 2,5 méter tök feleslegesen tekergőzik a cuccaid közt. 

Elég egyetlen darab hosszú bármire, a többi 10 centis, vagy minnél rövidebb.
Hatékonyabb és kezelhetőbb.

2. Törölközőt

Mert minden szálláson adnak.

Elfoglalja a fél táskádat.

Ha minden áron vinni szeretnél akkor vigyél, de csak valami kicsit, vagy vékony strand lepedőt.

3. Vastag nagy ruhákat

Ezt azért merem írni, mert feltételezem hogy nem egy speciális sarki expedícióra készülsz ha ezt olvasod.

Ha itthonról télből mész a nyárba, akkor az itthoni kb két órányi kényelem miatt bevállalsz több heti vagy havi nyomorgást a táskádban. Kellemetlen lesz ha kabát, nagy nadrág és pulcsi foglalja el a fél táskádat hetekig, egész nyaralásod alatt.

A megoldás a sielős aláöltözők használata. Nagyon melegek, kicsire összehajthatók, és egy hónap táska alján gyűrődés után sem kell szégyelned magad benne, normálisan állnak. Póló alatt már teljesen elfogadott megjelenést adnak.

Plusz hasznos extrájuk, hogy ha búvárkodni vagy szörfözni mész, akkor is tökéletes. Illetve extrém melegben, tengerben fürdésnél megóv a leégéstől illetve a medúzáktól, és itt be is kapcsolódunk a következő pontba:

4. Ne vigyél és ne is használj naptejet!

Ez a pont félig off topic, mert nem a praktikum, hanem az öko-tudatosság miatt került ide. 

Az okés hogy nem viszel, mert a repülő fedélzetére úgysem viheted fel, de kint se vegyél! Ha használsz, puszítod a tengerek élővilágát az olajfilmréteg letapadása miatt. Hawaii-on és Palaun hamarosan életbe is lép a tilalom. De egyéb trópusi országokban is ha megnézed a helyi lakosokat, mindegyik pólóban megy a vízbe.

Nem mellesleg saját magadat is károsítod, mert a bőröd természetes válaszreakcióját, a pirosodást, a leégés érzését ,,tünetileg kezeled’’ vele, tehát nem veszed észre hogy túlnapoztad magad, nem jut el az inger az agyadig. Súlyosan károsítod magad. Szokj hozzá hogy naptej nélkül is van élet.

Trópuson a pólóban fürdés nem ciki, nem szégyellősség, hanem tudatosság.

Köszönöm a figyelmedet!

Remélem hasznosítani tudod ezeket az információkat a következő utadon.

Ígértem spórolási tippeket is, nincs elfelejtve 😉

Kattints ide

Sok napot kívánok!

 

×
×

Cart

Töltsd le a kuponodat, hogy az első rendelésedet ingyen szállítsuk!